Gå till innehållet
Miten valitset oikean kokoisen maton?

Hur väljer du rätt storlek på mattan?

Hör möblerna hemma ovanpå mattan? Hur mycket av golvet är kvar exponerat?

1. Det är en bra idé att montera hemmets olika funktioner på olika mattor, på så sätt gör du det lättare att visualisera utrymmet. Välj en matta som passar möbler med samma funktion runt och ovanpå.

2. Matta till matsalen

Matta Under matbordet bör du mäta minst en meter bredare än matbordet. Så det skulle vara bra att mattan var minst 50 cm större än bordsskivan på alla sidor. När mattan är tillräckligt stor får stolarnas ben plats på mattan.

3. Vardagsrumsmatta

Vardagsrum och sittgrupper får ett vackert utseende med mattor och mattor skapar önskad atmosfär. Textilier akustiserar utrymmet, möbler med hårda ytor, väggar och golv ökar ekot, mattan lugnar utrymmets ljudvärld. Ljudkvaliteten på musik eller, säg, TV förbättras på mattan.

Storleken på vardagsrumsmattan planeras ofta efter möbleringen. Det bästa resultatet uppnås med en tillräckligt stor matta. Det är alltid bättre att välja en stor matta än två små. Mattan ska vara klart längre än soffan. Om mattan och soffan är lika långa ser mattan kortare ut än soffan när man tittar på rummet.

Mattan i vardagsrummet binder ihop möblerna. Mattan ska placeras delvis under soffan, eller i ett riktigt stort rum, möblerna kan ligga helt ovanpå mattan.

4. Sovrumsmatta

I sovrummet skapar mattan rymd.

De mjuka, behagliga materialen passar sovrummet bra. Materialet ska vara lättskött. En högkvalitativ luggmatta i sovrummet elektrifierar inte och är lätt att dammsuga och rengöra.

Textilier akustiserar sovrummet och mattan spelar en stor roll i detta. En matta gör sovrummet tystare och det är trevligt att tillbringa tid där.

En tillräckligt stor matta skapar ett lyxigt utseende. Mattan kan hålla mindre än ett år. Till exempel passar en 200×300 cm matta bra under en 160/180×200 säng. Placera mattan genom att lämna golvyta för nattduksborden, mattan sticker ut ca 50 cm på tre sidor av sängen.

5. Hallmatta

Hallen är hemmets visitkort, den skapar det första intrycket av hela hemmets inredning. Det krävs mycket av en matta i hallen, den ska hålla och se bra ut i vardagen och på fest.

Hallar ser bättre ut med tillräckligt breda mattor. Mattan ska vara minst lika bred som ytterdörren. Golvet bör lämnas synligt i kanterna lite (5-10 cm), på så sätt ser utrymmet rymligt ut och är fortfarande lätt att underhålla vid rengöring. I allmänhet fungerar en matta bättre än flera mindre mattor. I långa korridorer kan flera mattor bryta upp korridorens längd så att den ser ut som ett rum. Rekommendationen är att en enstaka hallmatta inte ska vara mer än 450 cm lång. En 8-10 meter lång korridor bör genomföras med två mattor.

Bilderna visar mattor från VM-Carpet som vi har som beställningsprodukter. Modellerna kan ses i butiken.

I Puodis utbud finns även Mattokympi-mattor, av vilka vi har en bråkdel att se. De flesta går att beställa, leveranstid ca vecka.

Förhoppningsvis hittar du med dessa tips den perfekta mattan för ditt hem.

Vi ses i butiken!

Din köpman Ulla

Nästa artikel Låt dig inspireras av vårens 2024 års trender

Lämna en kommentar

* Obligatoriska datafält