Gå till innehållet
Mitä sinun tulisi tietää neulevaatteesta?

Vad bör du veta om stickat?

Nu handlar det om stickning. Jag läste nyligen en bra artikel om stickmaterial och kvalitet om Hesar *, och ibland frågar kunder om det, så det är värt att skriva en blogg om det. 

Nu är de bästa tiderna att använda tröjor, när det är mycket snö och frost ute. Det finns också ett enormt antal tröjor tillgängliga för tillfället, och vi har även ett bra urval av tröjor i olika färger och gjorda av olika material på Pussuka! 

Materialen i stickat 

När du sticker och handlar bör du alltid titta på plaggets materialetikett. 

När du handlar kläder bör du alltid titta på produktbeskrivningen
Titta på lappen!

Akryl och polyester är stickmaterial som tenderar att ryckas. Deras priser är dock så attraktiva att det är lätt att fatta ett snabbt köpbeslut. Det är då det är bra att påminna sig själv om att en tröja av 100 % syntetfiber inte håller sig sval länge, och kan vara ett mycket kortvarigt nöje.  

Men konstgjorda fibrer är inte alltid en dålig sak. Till exempel förbättrar polyamider hållbarheten hos ett stickat plagg. 20%-regeln anses vara en bra riktlinje; konstgjorda fibrer ca 20% och de återstående 80% av tröjan bör vara naturmaterial.

Tröjan håller sig bra om den sköts och underhålls på rätt sätt
En riktigt fluffig tröja rynkar sig, även om den inte har konstgjorda fibrer alls!

Naturmaterial krymper också något vid användning. Ju kortare ullfiber (och fluffigare stickning), desto mer rynkar stickningen. Ett löst stickat plagg rynkar också mer än en tight och slät stickning. 

Men om du blir kär i syntetfiberstickat är spelet inte förlorat. När du är medveten om riskerna och tar hand om din tröja ordentligt kan den mycket väl tjäna dig många vintrar! 

Tvätt och underhåll av stickat plagg  

Det är inte nödvändigt att tvätta tröjan efter varje användning, utan ofta räcker det med bara vädring och lokal fläckborttagning. Tvättintervallet kommer också att förlängas om du bär en undertröja under tröjan.  

Många stickade plagg tål tvätt med tvättmaskinens ulltvättprogram, men jag rekommenderar personligen att alltid tvätta stickat för hand. Använd endast ulltvättmedel och vänd ut och in på tröjan vid tvätt.  

Speciellt syntetfiberstickade plagg behöver skonsam handtvätt och avlägsnande av knutar så fort de uppstår. Plintar kan tas bort med en luddborttagare eller en stickkam avsedd för ull. För att förhindra töjning bör stickade plagg alltid torkas på ett plant underlag, till exempel på ett klädställ med en handduk bred över.  

När du tvättar stickat, använd ditt eget tvättmedel avsett för ull
Ta hand om och ta hand om din tröja på rätt sätt!

Välkommen att bekanta dig med Pussukas stickat urval . I vår webbutik kan du alltid hitta tillverkningsmaterial för produkterna samt eventuella tvätt- och skötselanvisningar som tillverkaren ger i produktinformationen. Vid behov råder och vägleder vi dig också!

 

Ett underbart nytt år till dig och en härlig januari!
– Din handlare Ulla  

*Notera. Helsingin Sanomats berättelse kan endast läsas av prenumeranter på Hesars Digilehti.

Föregående artikel Fem tips för att välja matta
Nästa artikel Skapa hotellatmosfär i sovrummet med dessa 12 tips! Del 2

Lämna en kommentar

* Obligatoriska datafält