Siirry sisältöön
Miten valitset oikean kokoisen maton?

Miten valitset oikean kokoisen maton?

Kuuluvatko huonekalut maton päälle? Miten paljon lattiaa jätetään näkyviin?

1. Kodin eri toiminnot on hyvä koota eri mattojen päälle, tällä helpotat tilan hahmottumista. Valitse matto, jonka ympärille ja päälle mahtuvat saman toiminnon huonekalut.

 

2. Matto ruokailutilaan

Matto ruokapöydän alle kannattaa mitoittaa vähintään metrin leveämmäksi kuin ruokapöytä. Maton olisi siis hyvä olla vähintään 50 cm pöydän kantta suurempi joka puolelta. Kun matto on riittävän suuri, tuolien jalat mahtuvat matolle. 

3. Olohuoneen matto

Olohuoneet ja oleskelutilat saavat matoilla kauniin ilmeen ja matot luovat toivottua tunnelmaa. Tekstiilit akustoivat tilaa, kovat pinnat kalusteet, seinät ja lattiat lisäävät kaikua, matto rauhoittaa tilan äänimaailmaa. Musiikin tai vaikkapa television äänenlaatu paranee matolla.

Olohuoneen maton koko suunnitellaan usein kalusteiden mukaisesti. Parhaan lopputuloksen saa riittävän suurella matolla. On aina parempi valita yksi iso matto kuin kaksi pientä. Maton tulee olla selkeästi pidempi kuin sohva. Jos matto ja sohva ovat samanpituiset, matto näyttää tilaa katsottaessa sohvaa lyhyemmältä.

Matto olohuoneessa sitoo kalusteet yhteen. Matto kannattaa sijoittaa osittain sohvan alle tai oikein suuressa huoneessa kalusteet voivat olla kokonaan maton päällä.

4. Makuuhuoneen matto

Makuuhuoneessa matto luo tilaa.

Pehmeät miellyttävät materiaalit sopivat makuuhuoneeseen hyvin. Materiaalin tulee olla helppohoitoinen. Laadukas nukkapintainen matto makuuhuoneessa ei sähköisty ja on helppo imuroida ja siistiä.

Tekstiilit akustoivat makuuhuonetta ja matolla on tässä iso rooli. Makuuhuoneesta saadaan matolla hiljaisempi ja siellä on mukava viettää aikaa.

Riittävän suuri matto luo ylellistä ilmettä. Matto voi hyvin mennä vuoteen alle. Esimerkiksi 200×300 cm kokoinen matto soveltuu hyvin 160/180×200 kokoisen vuoteen alle. Sijoita matto jättämällä lattiatilaa yöpöydille, vuoteen kolmella reunalla matto tulee esiin n. 50 cm.

5. Eteisen matto

Eteinen on käyntikortti kotiin, se luo ensivaikutelman koko kodin sisustuksesta. Matolta eteisessä vaaditaan paljon, sen pitää kestää hyvännäköisenä arjessa ja juhlassa.

Käytävät näyttävät paremmalta riittävän leveillä matoilla. Maton tulee olla vähintään ulko-oven levyinen. Lattiaa kannattaa jättää reunoille hieman (5-10 cm) näkyviin, näin tila näyttää avaralta ja on silti helppohoitoinen siistittäessä. Yleensä yksi matto toimii paremmin kuin useampi pienempi matto. Pitkissä käytävissä useammalla matolla voi rikkoa käytävän pituutta huonemaisemmaksi. Suositus on ettei yksittäinen käytävämatto olisi yli 450 cm pitkä. 8-10 metriä pitkä käytävä kannattaa toteuttaa kahdella matolla.

Kuvissa VM-Carpetin mattoja, jotka ovat meillä tilaustuotteina. Mallipalat ovat nähtävissä puodilla. 

Puodin valikoimissa on myös Mattokympin mattoja, joista meillä on murto-osa nähtävillä. Suurin osa on tilattavissa, toimitusaika n. vko.

Toivottavasti näillä vinkeillä löydät täydellisen maton kotiisi.

Nähdään puodilla!

Kauppiaasi Ulla

Seuraava artikkeli Inspiroidu kevät 2024 trendit

Jätä kommentti

* Vaaditut tietokentät